Nye Veier er et heleid statlig aksjeselskap under Samferdselsdepartementet og ble opprettet i 2016. Vi skal planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde trafikksikre hovedveier.
Nye Veier er byggherre. Entreprenør er Acciona Construcciòn S.A. som har fått med seg Rambøll AS som rådgiver.
Prosjektet har en kontraktsverdi på ca. 4, 3 milliarder kroner eks. mva.
Totalkostnaden for prosjektet er ca. 7 milliarder kroner inkl. mva.
Et veiprosjekt er samfunnsøkonomisk lønnsomt når nytten av den nye veien er større enn kostnadene ved å bygge den.
Vi beregner den samlede nytten og kostnadene for de kommende 40 årene. De viktigste faktorene her er reisetid, drift av kjøretøy, ulykker, støy, kollektivtrafikk, drift/vedlikehold – og naturligvis investeringskostnader. I tillegg vurderes en rekke forhold det er krevende å sette en nøyaktig pris på, som klimagassutslipp, naturmangfold, nærmiljø, friluftsliv og kulturminner.
Nye Veier bruker samme verktøy som alle andre store samfunnsaktører, bl.a. Statens vegvesen og Bane NOR. Dette er norsk standard i beregning av samfunnsøkonomisk lønnsomhet.
I Trøndelag har Nye Veier samlet sett kuttet kostnadene med 15-20 prosent etter at vi overtok ansvaret fra Statens Vegvesen. Samtidig har vi økt veistandarden.
Ranheim-Værnes er 53 % bompengefinansiert. Dette er forankret i St.Prop. 81S.
Det blir to bommer på denne strekningen: en på Leistad (39 kroner for lette kjøretøy, 78 kroner for tunge kjøretøy) og en på Hell (19 kroner for lette kjøretøy og 38 kroner for tunge kjøretøy).
Kostnadene er planlagt å skulle være nedbetalt på 15 år.
Bompengefinansiering vedtas av Stortinget etter en prosess hvor Nye Veier også har hatt dialog med lokale og regionale myndigheter.
Byggestart var i september 2020. Planlagt byggeslutt er i 2025.
Det vil være tre delåpninger i anlegget i perioden:
- Ranheim–Reitan: 2024
- Reitan–Hommelvik: 2024
- Hommelvik–Værnes: 2025
En igangsettelse av dette prosjektet vil være av stor betydning for det lokale næringslivet. Det gjelder alt fra den lokale dagligvarebutikken, til håndverkertjenester, entreprenører, veiarbeider, maskinleie, transport med flere. Totalt utgjør dette en betydelig sum av arbeidskraft og inntjening for kommunene. Ny E6 vil dessuten ha stor betydning for bo- og arbeidsmarkedet da kortere reisetid gjør det enklere å pendle.
På strekningen Ranheim-Værnes har Nye Veier p.t. kjøpt ca. 12-14 hele eiendommer.
Føringer for økonomisk erstatning er beskrevet i flere lover, forskrifter og i en rekke rettsavgjørelser. Disse danner grunnlaget for forhandlingene mellom Nye Veier og grunneier. Alle grunneiere behandles i henhold til regelverket. I enkelte tilfeller dekker Nye Veier juridisk bistand til grunneiere som er i forhandlinger om erstatning. Her kan du lese mer om grunnerverv: https://www.nyeveier.no/grunnerverv/
Vei i dagen er langt sikrere å bygge og reduserer faren for ulykker i anleggsperioden. Dette gjelder både for dem som bygger og for trafikantene. På denne strekningen, gir firefelts vei i dagen også bedre trafikksikkerhet, ifølge Vegdirektoratet.
Firefelts vei, med midtdeler og separate trafikkstrømmer, reduserer risikofaktorer som møtende trafikk, svinger, kryss i plan og myke trafikanter. Derfor blir ulykkesrisikoen lavere enn på andre veier, til tross for høyere fart. Veien vil få vegskulder med bredde 2,75 meter slik at det vil være mulig å kjøre ut av veibanen ved en ev. uforutsett stans. En løsning med firefeltsmotorvei vil også redusere antall stenginger av motorveien og dermed medføre mindre trafikk på Fv950 som har en helt annen veistandard.
Med dagens trafikkavvikling klarer ikke tungtransporten å holde en gjennomsnittsfart på 80 km/t. Fire felt og fartsgrense på 110 km/t vil gi en mye bedre trafikkavvikling, noe som gjør at de faktisk kan kjøre i 80 km/t.
Mye av næringstransporten er dessuten med varebil, og de kan kjøre i 110 km/t der det er tillatt. Til slutt må vi huske at næringstransport er mer enn å transportere varer – det er også tjenester. Eksempler på det er hjemmesykepleien, elektrikere, matlevering osv.
Alle hendelser som påvirker trafikken meldes inn til Vegtrafikksentralen. I tillegg kan du motta nyhetsvarsling fra Nye Veier på e-post, Facebook, Twitter og våre hjemmesider.
Omkjøringer og endrede trafikkmønstre vil være godt skiltet langs veien.
Bevaring av matjord og reduksjon av klimagassutslipp er sentrale prosjektmål i byggeprosessen. Det skal lages tiltaksplaner for de ulike miljøaspektene. Disse innarbeides i entreprenørens internkontrollsystem. Her kan du lese mer om hva Nye Veier gjør for å minimere CO2-avtrykket. https://www.nyeveier.no/om-oss/co2-fotavtrykk/
Bevaring av natur og reduksjon av klimagassutslipp er sentrale prosjektmål for Nye Veier. Vi forholder oss til alle lovkrav og reguleringer knyttet til miljø og bærekraft. Det skal utarbeides en detaljert tiltaksplan for å redusere miljøavtrykk og oppheve de negative konsekvensene på best mulig måte. Tiltakene skal utarbeides i nært samarbeid med Fylkesmannen og kommunen, nettopp for å sikre at natur og populære friluftsområder blir godt ivaretatt.
Selv om Nye Veier bygger for 110 km/t mellom Ranheim og Værnes, blir det ikke større jordbruksbeslag enn med opprinnelig 90 km/t-plan. Det kommer av at vi nydyrker ca. 40 dekar mer i vår plan enn den opprinnelige planen for 90 km/t for å kompensere de arealene som må beslaglegges.
Det er i denne reguleringsplanen medtatt areal som kreves for å utføre stabiliseringstiltak for grunnen. Dette var ikke medtatt i forrige reguleringsplan for 90 km/t. Disse tiltakene kreves utført for at alle de som bor og ferdes i områdene ikke skal utsettes for rasfare og ville også vært nødvendige for en bygging av en vei med fartsgrense 90 km/t. Områdene som er nødvendige for stabiliserende tiltak befinner seg i hovedsak på Reppe, Leistad, Reitan og i Hommelvik.
Veibygging nær Homla og nedre del av Høybybekken krever kunnskap og omtanke i alle ledd. For å sikre naturmangfoldet best mulig, samarbeider Nye Veier derfor tett med Malvik kommune, Fylkesmannen og NVE.
Nye Veier er pålagt å bruke standard beregningsmodeller når vi planlegger vei, på lik linje med alle andre store samfunnsaktører. I disse beregningsmodellene tas det høyde for befolkningsvekst og dermed en økning i trafikken.
Samferdselsdepartementet har vært tydelig på at Byvekstavtalen er utenfor Nye Veiers ansvarsområde. Nye Veier er forpliktet til å beregne trafikkvekst ut fra normal trafikkutvikling og hensynta bompengefinansieringen og dermed at bommene fjernes ca. 15 år etter veiåpning.
Støynivået påvirkes av trafikkmengde, trafikksammensetning, hastighet, vegens stigning, kjøreunderlaget, refleksjon, avstand fra støykilden og marktype, altså hvilket underlag som er ved støykilden. Å gå fra 90 km/t til 110 km/t gir kun en økning på 1-2 dB. 3 dB utgjør en merkbar endring for mennesker.
Retningslinjen T-1442/2016 «Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging» fra Klima- og miljødepartementet angir grenseverdier for utendørs støynivå. Denne er Nye Veier og alle andre byggherrer pliktet til å følge.
Boligeiere sine rettigheter i forbindelse med støy er beskrevet i lovverket og gjelder fra reguleringsplanen er vedtatt.
Nye Veier er forpliktet til å iverksette støydempende tiltak både for byggefasen og for den ferdige veien. Slike tiltak kan f.eks. være støyskjermer, voller, støyisolering av fasader, og støydempende tiltak for uteplasser.
En rådgiver fra Nye Veier vil komme på befaring og kartlegge hvilke individuelle støytiltak din eiendom trenger for å imøtekomme støykravet.