Kartlegging og registrering gjennom sommeren og høsten
I sommer til utpå høsten skal Sweco utføre omfattende feltarbeid og kartlegginger på oppdrag fra Nye Veier.
Sist oppdatert: 30. juni 2025 kl. 09.07
Gjennom sommeren til utpå høsten vil fagfolk fra rådgivningsfirmaet være ute i felt for å samle verdifulle data om kulturminner, naturtyper, jordkvalitet, grunnforhold, hydrologi, friluftsliv, bygdeliv, vannmiljø og landskap.
Kulturminner og naturtyper
I slutten av juni ble det gjennomført befaringer av nyere kulturminner og automatisk fredete kulturminner, ved hjelp av fotografering på bakken og fra luften med drone. Rogaland fylkeskommune har ansvar for arkeologiske registreringer. I juli fortsetter kartleggingen av naturtyper innenfor planområdet, for å avdekke naturverdier som kan bli berørt av tiltaket.
Grunnundersøkelser
Grunnundersøkelser starter også opp i løpet av sommeren, med søkelys på å kartlegge grunnforhold, bergoverflate og løsmassenes egenskaper. Grunnundersøkelsene gir Nye Veier viktig informasjon om dybder til berg, stabilitet og bæreevne. Kunnskap om grunnforholdene er et viktig bidrag til arbeidet med plassering og valg av linjer, vurdering av fundamenteringsløsninger og seinere geoteknisk prosjektering av veitraséen som blir utarbeidet reguleringsplan for. Undersøkelsene starter opp i vest, i området fra Storshei til Bue. Grunneiere i dette området har blitt varslet. Grunnundersøkelsene vil pågå i mange måneder i hele prosjektområdet.
Høsten 2025
Seismikk
Som en del av grunnundersøkelsene skal det utføres seismiske undersøkelser i hele planområdet. Disse arbeidene vil gi nyttig tilleggsinformasjon om grunnforholdene, og vil være en nyttig supplering til grunnboringene. Seismiske undersøkelser vil bli benyttet der det ikke er mulig å komme til med borerigg. Grunneiere på eiendommer der det skal gjennomføres seismiske undersøkelser vil bli varslet.
Jordsmonn
Over sommeren kartlegges jordsmonnet i planområdet, for å få oversikt over jorddybde og jordkvalitet på dyrka mark og innmarksbeiter. Kartleggingen vil bestå i opptak av små jordprøver, og vil danne grunnlaget for verdivurderinger i konsekvensutredninger for fagene naturressurser og landbruk. Tidspunkt for kartleggingen vil bli avtalt med grunneier.
Kartlegging av jernbanetunnel
Nye Veier skal måle inn de eksisterende jernbanetunnelene ved Åmot, og gjennomføre en kartlegging av bergmassekvaliteten og bergsikringen inne i tunnelene. Dette er viktig for å kunne sikre at rystelser fra sprengningen for ny E39 ikke fører til nedfall i tunnelen.
Vannmiljø og hydrologi
Feltarbeid i Hellelandsvassdraget og Bjerkreimsvassdraget vil inkludere undersøkelser av vannmiljøet. Arbeidet omfatter bl.a. prøvetaking av bunndyr, garnfiske, og analyse av vannkvalitet.
Det skal i tillegg utføres bunnkartlegging i noen få utvalgte vann og elver med en radiostyrt båt, for å få grunnlag til å lage nøyaktige modeller av terrenget under vann.
Friluftsliv, bygdeliv og landskap
Utover høsten utføres det befaringer og samtaler med lokale innbyggere for å kartlegge arealer verdifulle for lokalsamfunnene.
I midten av august drar Swecos landskapsarkitekter på befaring, for å få en forståelse av landskapet og tiltakets visuelle påvirkning.
Takker for støtte og samarbeid
Nye Veier er takknemlige for at innbyggere og grunneiere i planområdet utviser interesse og forståelse for det pågående planarbeidet.
- Vi oppfordrer til å fortsette med å sende inn tilbakemeldinger og spørsmål, sier prosjektleder Thomas Kaaløy Jensen.
Prosjektet publiserer nyhetsmeldinger og informasjon på Nye Veiers prosjektnettside og du kan følge prosjektet i sosiale medier for oppdateringer.