E39 Kristiansand-Mandal i avsluttende fase

Nye Veiers E39-prosjekt Kristiansand vest til Mandal øst er inne i avsluttende fase.

Veianlegget tar for alvor form. Første spadetak ble tatt i oktober 2018. Av anleggsarbeid gjenstår fullførelse av noen konstruksjoner og noe arbeider utenfor sikkerhetssonene. Veianlegget inneholder mange sensor- og tekniske styresystemer, som bidrar til god trafikkavvikling og sikker håndtering ved hendelser. Tiden frem mot veiåpning brukes til å sjekke at alle systemer fungerer som de skal.

Åpner som planlagt

- Testperioden i samarbeid med Vegtrafikksentralen er godt i gang og ser lovende ut, og her vies tunnelsikkerhet og -teknologi spesiell oppmerksomhet. Dette er grunnlaget for sikkerhetsgodkjenninger. Vi forventer veiåpning høsten 2022 og setter på trafikk på ny E 39 så snart det lar seg gjøre. Eksakt dato er ennå ikke klarlagt, sier prosjektsjef Harald J. Solvik.

Etter åpningen av firefeltsveien fra Kristiansand til kommunegrensen mot Lindesnes vil strekningens motorveikryss, Grauthellerkrysset nær Kristiansand sentrum, bli fullført frem mot våren 2023.

- Ved fullførelsen vil vi ha direkteførte ramper i alle bevegelser fra og til sentrum, og tilsvarende tilrettelagt for E18 mot Oslo, via Ytre ring-prosjektet. I krysset kobles også det som blir gamle E 39 vestover. Som en del av prosjektet, bygges også ny fylkesvei til Mjåvann industriområde. Den sikrer industriområdets mange bedrifter og arbeidsplasser direkteadkomst til ny E 39, forteller Harald J. Solvik.

Halverer reisetid mellom Mandal og Kristiansand

Med åpningen blir det sammenhengende firefelts motorvei med fartsgrense 110 km/t fra Kristiansand til Mandalskrysset. Derfra er det seks kilometer med tilførselsvei med fartsgrense 90 km/t til sentrumsnært Mandal by. Reisetiden mellom de to byene blir halvert, og knytter de to Agder-byene tettere sammen som felles bo- og arbeidsmarked.

Kontakter

Christian Altmann
Kommunikasjonsdirektør
90968541
christian.altmann@nyeveier.no

Harald J. Solvik
Prosjektsjef
+47 977 84 919

Bilder