Nærmere åpning av ny E39 Kristiansand – Mandal

Bare obligatorisk godkjenning av tunneler gjenstår, før Nye Veiers prosjekt ny E39 Kristiansand vest – Mandal øst kan åpnes for trafikk.

9. oktober 2018 ble første skuffetak med gravemaskin tatt, og åpningsdato satt til høsten 2022. De siste fire årene har det pågått et omfattende anleggsarbeid og det er nå klart for trafikkpåsetting. Det som gjenstår, er endelig godkjenning av dokumentasjon.

- Nå jobbes det i sluttfasen med sikkerhetsgodkjenning av prosjektets tunneler, som er normalprosedyre ved alle slike prosjekter. Det handler ikke om å gjøre endringer i den fysiske delen av tunnelene eller anlegget. Arbeidet består i komplettering av skriftlig dokumentasjon, forklarer prosjektsjef Harald J. Solvik.

Det er Vegdirektoratet som gjennomgår dokumentasjonen og gir endelig godkjenning.

- For Nye Veier er det tilfredsstillende at en utenforstående instans gjennomgår sikkerheten, hvor hovedfokus er på de fem tunnelene som er bygd. På den måten får vi en uhildet vurdering. For trygg ferdsel på veistrekningen får vi da på plass alt som skal til for at nødetatene, herunder brannvesenet, og veitrafikksentralen skal kunne håndtere alle typer hendelser som vil kunne oppstå i alle årene etter at trafikantene har fått tatt den i bruk. Døgnet rundt og året rundt skal de kunne bistå ved hendelser, sier Solvik videre.

Nye Veier vil sette trafikk på veien så fort det lar seg gjøre, etter at Vegdirektoratet har gitt grønt lys.

– Etter at godkjenning foreligger, vil vi trenge noen få dager på å fjerne sperringer og klargjøre for alminnelig trafikk. I løpet av de dagene skal veistrekket også klargjøres for entreprenøren som skal utføre drift og vedlikehold, sier Solvik.

Offisiell åpningsdato er 9. desember 2022. Det er samferdselsminister Jon-Ivar Nygård som vil stå for den formelle åpningen.

Bilder