Kan se hvordan fisken har det akkurat nå

Med et nytt overvåkingsprogram kan Nye Veier se hvordan den enkelte fisk ved Hellstranda har det – til enhver tid. Dette er nyttig informasjon for både veibyggere og forskere.

De små prikkene i bildet over viser fiskene som svømmer rundt ved Hellstranda i Stjørdal kommune akkurat nå, i skrivende stund. Dette er svært nyttig informasjon for forskere ved NTNU Vitenskapsmuseet. De har fått i oppdrag av Nye Veier å overvåke fiskens adferd for å se om den blir påvirket av utfyllingen i sjøen ved Helltunnelen.

– Tidligere ville vi ha gjort undersøkelser før og etter utfyllingen, men da kan det være for sent å gjøre noe dersom fisken faktisk blir negativt påvirket, sier Jan Grimsrud Davidsen, førsteamanuensis ved NTNU.

Med dette nye programmet kan man se hvordan den enkelte fisk har det i sanntid. Noe som gjør det mulig å sette inn tiltak umiddelbart dersom det er nødvendig.

– Det har aldri blitt gjort på denne måten før, sier Davidsen.

Det var NTNU som foreslo å utvikle et slikt program, og trondheimsfirmaet Thelma Biotel har laget det.

– Vi synes det er flott at Nye Veier sa ja til dette. Det har jo en kostnadsside, men dette gir oss mye nyttig data, sier Davidsen.

Dybde, fart og temperatur
Davidsen, med kolleger og studenter, har merket sjøørret og laks med et elektronisk merke og de har satt ut fire lyttestasjoner med liveforbindelse til internett. Det gjør at de nå kan se hvor dypt og raskt den enkelte fisk svømmer, og fiskens temperatur. Denne informasjonen sier noe om hvordan fisken har det.

– I juni vil fisken vanligvis svømme rolig på null til to meters dybde fordi det er på denne dybden det er best for fisken. Hvis vi ser at fisken går ned på syv meter og svømmer raskt, er ikke dette normal adferd, forklarer Davidsen.

Han legger til at det ikke er sikkert at det er anleggsarbeidet som er årsaken til at fisken plutselig oppfører seg «unormalt».

– Det kan være flere grunner til det. Fisken kan ha blitt skremt av noe annet. Derfor så starter vi dette prosjektet med å samle inn bakgrunnsdata for et helt år. Da kan vi bedre se hva som er normalt for fisken i dette området og dermed være best mulig forberedt til å overvåke fisken når selve utfyllingen i sjøen starter, sier Davidsen.

Viktig matfat
Ett av Nye Veiers prosjektmål i utbyggingen av ny E6 fra Ranheim til Værnes, er å minimere belastningen på ytre miljø. Det er av den grunn at NTNU overvåker fisken ved Hellstranda. Dette området er en såkalt elveos. Mange fisker kommer til elveosene fordi det er mye mat til dem der. Hvis fisken blir for stresset når de er i spisefasen, kan det påvirke hvordan den vokser og hvor mye rogn den lager.

– Det gjør ikke noe om fisken blir stresset i noen sekunder. Men hvis det går over flere timer, dager og uker, vil det ha noe å si. Da bruker fisken energien på dette i stedet for å spise og vokse, og det er det vi ønsker å unngå, sier Davidsen.

Stresset fisk, og spesielt førstegangsvandrende (også kalt smolt) er i tillegg mer utsatt for å bli spist av andre. 

Mye god data
Det er for tidlig å si noe om de endelige resultatene av kartleggingen på Hellstranda, men Davidsen er fornøyd med at de har fått samlet så mye data. 

– Vi har ikke startet analysearbeidet enda. Men vi kan si at vi har fått mye god data. Dette er veldig positivt, både for oss forskere og for Nye Veier. Det gir oss et solid datagrunnlag, slik at vi kan gi Nye Veier best mulig råd og anbefalinger for det videre arbeidet, sier Davidsen.

Bilder