Arkeologi på nye veier

Arkeologiske registreringer startet i mars 2021 i Lyngdal og Kvinesdal, i forbindelse med planlegging av ny E39 fra Røyskår over Kvinesheia til kommunegrensen mot Flekkefjord. Registreringene gjennomføres innenfor rammene av prøveprosjektet "Arkeologi på nye veier".

Arkeologi på nye veier er et kulturminneprosjekt knyttet til ny E39 mellom Lyngdal og Ålgård. Det er et bredt og nyskapende samarbeid mellom Nye Veier AS og ulike institusjoner innenfor kulturminneforvaltningen: To fylkeskommuner, to arkeologiske landsdelsmuseer, to maritime museer og Riksantikvaren.

Ny kunnskap og tidligere ferdigstillelse
Samarbeidet innebærer bedre sammenheng mellom arkeologiske registreringer og utgravninger.

- Gjennom dialog og tidlige avklaringer av potensielle konflikter håper vi å oppnå både ny kunnskap om arkeologi og historie i området og tidligere ferdigstilling av ny vei, sier Nye Veiers planprosessleder Thomas Kaaløy Jensen (t.h.).

Frans-Arne Stylegar (t.v.) er sentral i arkeologiprosjektet.

- Arkeologi på nye veier har fokus på bruken av landskapet i et langt tidsperspektiv, både på land og i sjø. Prosjektet benytter og prøver ut ny teknologi i forbindelse med registreringer og utgravninger, sier han.


Spesielt med prosjektet er at arkeologiske registreringer og utgravninger pågår parallelt, slik at en slipper å vente på en vedtatt reguleringsplan. Det kan dermed bidra til tidligere realisering av ny E39.

- Det er innledet dialog med aktuelle grunneiere på strekningen Røyskår - Iddeland. For å fremskaffe et best mulig grunnlag for registreringer og utgravninger, gjøres det bl.a. undersøkelser med georadar i utvalgte områder. Dette arbeidet pågår nå, opplyser Line Murphy, formidlingsansvarlig for prosjektet Arkeologi på nye veier.

Jernalder og vikingtid
Selve de arkeologiske registreringene gjennomføres dels ved punktvis prøvestikking etter steinalderboplasser, og dels gjennom maskinell sjakting for å påvise spor etter gårdsbosetning fra jernalder, vikingtid og middelalder. Dette arbeidet starter opp etter påske.

Hva kan skjule seg i denne gravhaugen? Det skal arkeologene som er på oppdrag for Nye Veier finne ut av. Kanskje kan haugen skjule spor, som gjør oss i stand til å få økt kunnskap om livet på heiegårdene mellom Lyngdal og Flekkefjord tilbake i jernalderen.

Bilder